Ik vergeet je niet – pop-up atelier

We gaan nog even door met opladen! Van 1 t/m 30 juli 2021 kun je in de etalage van Passage 8-14 (het oude pand van Het Verboden Rijk) nogmaals alle werken zien die gemaakt zijn door de deelnemers van Ik vergeet je niet laadt op. Daarnaast kun je op woensdag en vrijdag tussen 11.00 en 15.00 uur in de maand juli binnenlopen om alles van dichterbij te bekijken.

Bovendien zijn kunstenaars Diana Walravens, Iwaz en Yvonne Telleman aanwezig om een creatieve opdracht uit te reiken, zodat je thuis weer lekker aan de slag kunt! Natuurlijk staan de kunstenaars klaar om vragen te beantwoorden en je op weg te helpen. Kom ook gerust tussendoor eens langs met je werk voor extra tips.

Meedoen?
Deelnemers die al mee hebben gedaan aan Ik vergeet je niet laadt op kunnen automatisch ook hieraan mee doen. Ben je nieuw en wil je deelnemen aan de opdracht van het Pop-up atelier in de maand juli? Geef je dan nog even op door je contactgegevens te sturen naar het mailadres info@cultuurcompaan.nl. Zo kunnen we je op de hoogte houden van ontwikkelingen en nieuwtjes.

Aanmelden voor het pop-up atelier? Mail naar info@cultuurcompaan.nl of bel naar 06-30118408.

Presentatiedag ‘Ik vergeet je niet laadt op’

Op vrijdag 25 juni jl.  kwamen de deelnemers van ‘Ik vergeet je niet laadt op’, vrienden en bekenden hun eigen werken – het resultaat van 6 opdrachten –  bewonderen in en om Buurthuis Keijenburg. Hieronder zie je de aftermovie en een korte fotoreportage van deze bijzonder mooie, culturele middag. Met dank aan de speciale bijdragen van stadsdichter Babette van Rijt – de Wijs, dansstudenten van MBO DANS uit Goes en Dukebox Daisy.

‘Ik vergeet je niet laadt op’

In deze vreemde en onrustige tijd waarin niet veel valt te doen of te beleven, vinden wij het tijd voor wat positiefs. En dat vinden wij niet alleen, onze collega’s uit Zundert hebben bijvoorbeeld het initiatief genomen om een Oplaadpunt te ontwikkelen. Een inspirerend en creatief project met thuisopdrachten, in coronatijd. Samen aan iets werken, maar dan op afstand. Dat is tevens precies onze insteek van ‘Ik vergeet je niet’. Vanaf nu kun je dan ook bij ons even opladen en ontladen. Doe je mee? Hieronder lees je hoe het werkt.

   1. De oplaadperiode duurt maar liefst 12 weken. Elke 2 weken is er een oplaadmoment: 26 maart, 9 april, 23 april, 7 mei, 21 mei en 4 juni.
   2. Als je je aanmeldt, ontvang je een uitnodiging om naar het oplaadpunt in Buurthuis Keijenburg te komen. Je ontvangt van ons een tijdstip, inclusief ‘coronaproof’ instructies voor je bezoek.
   3. Bij het buurthuis krijg je een gevulde opdrachtentas zodat je thuis creatief aan de slag kunt. Bovendien nodigen we je uit om een klein ommetje te maken, speciaal voor jou uitgestippeld en cultureel aangekleed.
   4. Na 2 weken kom je weer naar het buurthuis om je kunstwerk in te leveren en een nieuwe opdracht op te halen. Alle werkstukken worden uiteindelijk samen gepresenteerd.

Verbinding en contact
Samen met kunstenaars Diana Walravens, Iwaz en Yvonne Telleman proberen we via dit project verbindingen tot stand te brengen en contact te maken. Samen werken, maar dan op afstand. Bovendien staan Diana, Iwaz en Yvonne wekelijks klaar om telefonisch een praatje met je te maken of hulp te geven bij de opdrachten.

Filmpje van journalistiekstudenten
Aan de start van ‘Ik vergeet je niet laadt op’ werden de kunstenaars geïnterviewd door Liselotte de Lobel, Anouk Jongenelen, Sander van Beijsterveldt en Bob Hermus van de opleiding Journalistiek aan Fontys Hogeschool. Zij maakten er een mooi filmpje van.

Wil je meedoen met ‘Ik vergeet je niet laadt op’? Mail dan naar info@cultuurcompaan.nl of bel naar 06-30118408.

Opdracht 1
Natuurlijk, ik hou je vast

In de eerste tas van ‘Ik vergeet je niet laadt op’ zit de eerste creatieve opdracht uit een reeks van 6 opdrachten. Aan de hand van de materialen uit de tas en inspiratie die je gaat opdoen, maak je een kunstwerkje met onder andere restjes koffie en thee. Bekijk hieronder het instructiefilmpje bij opdracht 1.

Opdracht 2
Natuurlijk, je bent een spetter!

Het tweede tasje is onder andere gevuld met verschillende kleuren verf, zand, penselen, een schildersdoek en scheerschuim. Kunstenaar Iwaz heeft een opdracht ontwikkeld waarbij je al deze materialen mag gebruiken. Bekijk hieronder het bijbehorende instructiefilmpje.

Opdracht 3
Natuurlijk keigoed!

De derde ‘Ik vergeet je niet’-tas is letterlijk zwaar gevuld; er zit een kei in! Bekijk hieronder het instructiefilmpje dat kunstenaars Diana en Yvonne hebben gemaakt bij opdracht 3. Laat je inspireren, ga aan de slag met de materialen uit de tas en daag jezelf uit!

Opdracht 4
Natuurlijk samen genieten nu!

We gaan de vlaggen uithangen! Je gaat aan de slag met textiel om ‘genietvlaggen’ te maken. Want juist nu mogen de kleinste genietmomentjes gevierd worden. Bekijk hieronder het instructiefilmpje dat kunstenaar Diana en heeft gemaakt bij opdracht 4. Laat je inspireren, veel succes!

Opdracht 5
Natuurlijk, de natuur!

De afgelopen maanden hebben we de natuur herontdekt, we trokken er massaal op uit. We gingen de bossen en wandelpaden in en ontdekten bijzondere plekken.  Vaak zie je pas hoe mooi de natuur is als je er wat langer in verblijft en jezelf de kans geeft de schoonheid bewust in je op te nemen. In opdracht 5 nemen we de tijd en bekijken we de natuur om ons heen heel bewust.

Opdracht 6
Natuurlijk heb ik een eigen mening!

In deze bijzondere periode heeft iedereen een mening, soms nog duidelijker dan voorheen. We zien de maatschappij langzaam in tweeën delen met meningen over corona en de maatregelen. In deze opdracht gaan we onze mening op een respectvolle, speelse manier kunstzinnig laten zien. Er mag best een beetje ‘geschopt’ worden, maar wel met een knipoog.

Schrijf een brief

We roepen inwoners van Roosendaal op om in de pen te klimmen en een handgeschreven brief te schrijven. Het liefste naar iemand die je nog niet kent, misschien zelfs naar iemand die veel ouder of jonger is dan jij. Deel met elkaar wat je bezighoudt, wie je bent, wat je moeilijk vindt in deze bizarre tijd of vertel wat je lekkerste gerecht is en hoe je dat bereidt.

Schrijf een brief
Hoe leuk zou het zijn om van die lieve, gepensioneerde mevrouw uit de straat te horen hoe je de allerlekkerste appeltaart maakt? Of wat die jongen uit 4 havo schrijft over prachtige soulmuziek, waar hij alles vanaf weet? Laat de tablet, telefoon of laptop eens liggen en pak ouderwets een vel papier en een pen. Wij helpen je hierbij. Als je jezelf opgeeft voor deze brievenactie, ontvang je van ons briefpapier, envelop én unieke ‘Ik vergeet je niet’-postzegel. Het enige dat je zelf nodig hebt, is een pen en al je gedachten, vragen en ideeën die je wilt delen met de ontvanger.

Geef jezelf op
Klik op onderstaande button om je in te schrijven voor deze brievenactie. Ook vind je op die pagina tips en inspiratie die je kunt gebruiken in je brief. Veel (schrijf) plezier!

In de klas

In samenwerking met Benjamin Scheltema is een kunstzinnige les ontwikkeld waarbij eerstejaars leerlingen van het Da Vinci College, Norbertus Gertrudis Lyceum en de Norbertus Gertrudis Mavo kennismaken met Ik vergeet je niet. In de les laat Benjamin de leerlingen reflecteren op hun eigen leven. Er wordt gesproken over wat de leerlingen gelukkig maakt. Dit geluksgevoel verbeelden de leerlingen in een tekening. Iedereen die de tekeningen goed bekijkt, voelt een stukje van dat geluk voelen en zo ontstaat een lach op ieders gezicht. De resultaten zijn gedrukt op vlaggenslingers en die worden verspreid over alle woonzorglocaties van Stichting Groenhuysen. Op deze manier maken de leerlingen kenbaar dat ze aan de ouderen denken en begrijpen dat het voor hen een extra moeilijke tijd is.

Enkele reacties van activiteitenbegeleiders en bewoners van Groenhuysen:

“Het doet onze bewoners en bezoekers veel plezier en brengt kleur aan hun dag.”
“Wat een leuk initiatief om Benjamin Scheltema met scholieren tekeningen te laten maken en deze vervolgens als vlaggenlijnen aan te bieden aan Groenhuysenlocaties! Wij hebben deze in onze brasserie en in iedere huiskamer opgehangen, zodat er zoveel mogelijk cliënten van kunnen genieten.”
“Cliënten liepen bewonderend langs de slingers, wat een top idee. Hier gaan we nog weken van genieten.”

Bekijk hieronder het filmpje dat is gemaakt van de les en de foto’s van de slingers op verschillende locaties van Groenhuysen.

Opdrachtenboek

Als je op onderstaande afbeelding klikt, kom je bij de bladerversie van het opdrachtenboekje dat in de laatste week van december huis aan huis is verspreid in de gemeente Roosendaal. Je kunt ook de pdf-versie downloaden. Wil je graag een fysiek boekje ontvangen? Mail dan naar info@cultuurcompaan.nl en wij sturen er alsnog een naar je op.

Ingezonden kunstwerken

Ingezonden verhalen

De verloren tuin
Schrijf je eigen korte verhaal

Van de Roosendaalse schrijver Jan Cartens (1929 – 2007) verscheen in 2004 het boek De verloren tuin: een omvangrijke familieroman die zich afspeelt in een tijd waarin twee wereldoorlogen en een economische crisis hun slachtoffers eisen.

Opdracht: Laat je inspireren door de titel van het boek en schrijf een kort verhaal van 300 à 400 woorden. Wat komt er in je op bij de woorden ‘de verloren tuin’? Denk je aan een verwilderde tuin, aan voorbije tijden of aan ‘je verloren voelen’? Geef je fantasie de ruimte en start met schrijven.

Lees de ingezonden verhalen: