Cultuureducatie met Kwaliteit

Verbeter de kwaliteit van cultuuronderwijs

Op 1 januari 2021 is de derde periode van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) gestart, die duurt tot eind 2024.

De derde periode van de CMK-regeling wordt gezien als een voorbereiding op de komst van het leergebied Kunst & Cultuur in het nieuwe onderwijs- curriculum voor het p.o. en de onderbouw van het v.o.

Binnen de regeling wordt gewerkt aan drie doelen:

  • Curriculumvernieuwing en visievorming
  • Kansengelijkheid in de leer- en leefomgeving
  • Professionalisering

 

De nieuwe regeling stelt ons voor de uitdaging om alle scholen voor te bereiden op het leergebied Kunst & Cultuur in het nieuwe onderwijscurriculum. We gaan dat doen volgens vier scenario’s voor cultuuronderwijs, die elk vijf gebieden beschrijven: visie, professionalisering, programma, samenwerking en (co)financiering. Alle scenario’s zijn erop gericht om de scholen klaar te stomen voor het leergebied Kunst & Cultuur.

Video scenario's voor cultuuronderwijs

Het leergebied Kunst & Cultuur heeft twee belangrijke pijlers

  • Artistiek-creatief vermogen van de leerling ontwikkelen
  • Kunst maken en meemaken en daar betekenis aan geven

 

We ondersteunen de school door onder andere in kaart te brengen wat de school op dit moment aan cultuuronderwijs doet. Daarmee wordt het startscenario bepaald. Vervolgens bespreken we welke ambitie er is, welke behoeften en wensen er zijn en wat de school wil bereiken met cultuureducatie. De antwoorden op die vragen vormen het ambitiescenario; hetgeen waar de school naartoe wil en waar wij bij gaan helpen.

Deelname aan programma's en regelingen

Naast begeleiding in de vorm van advies, betekent de samenwerking met ons ook dat de school mogelijkheden krijgt om op basis van cofinanciering deel te nemen aan programma’s en regelingen. Dit kunnen bijvoorbeeld muzieklessen of theaterbezoeken zijn, maar ook cursussen voor het team van de school. Zoals altijd werken we samen met professionals uit het culturele veld. Zij zijn onmisbaar bij de uitvoering van activiteiten. Meer weten over de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit en de scenario’s voor cultuuronderwijs? Lees meer in onze brochure of neem contact op met Cécile (zie onderaan deze pagina).

Brochure scenario's cultuuronderwijs
Peuters
Goed om te weten

Lees het in onze kennisbank

Ben je op zoek naar meer informatie over een regeling? Wil je weten hoe je je kunt aanmelden voor een cursus om cultuurcoördinator te worden? Of ben je benieuwd hoe het leergebied Kunst en Cultuur eruit ziet in het nieuwe onderwijscurriculum?
Neem een kijkje in onze kennisbank.

Ga naar onze kennisbank
Vraag het ons

Wil je graag meer informatie?

Heb je vragen over de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit? Wil je meer informatie over hoe wij kunnen helpen om het cultuuronderwijs op jouw school te verbeteren? Neem dan contact op met:

Ook interessant