Nationale Jongerenherdenking Roosendaal

Een evenement voor, door en met jongeren

Al meer dan 75 jaar wordt de Nationale Dodenherdenking op dezelfde manier ‘gevierd’. Een samenkomst van mensen bij het lokale herdenkingsmonument voor de traditionele twee minuten stilte. Deze traditie moet zonder enige twijfel behouden blijven; ondanks de groeiende behoefte aan een nieuwe, modernere vorm.

Voor jongeren is het soms moeilijk om zich voorstellen hoe het is om te leven in een oorlogssituatie.

In 2017 is in Rotterdam daarom het initiatief genomen om de Dodenherdenking meer onder de aandacht te brengen bij jonge mensen middels de Nationale Jongerenherdenking. In 2018 vond dit evenement voor de eerste keer óók in Roosendaal en Amsterdam plaats. Die eerste editie werd positief ontvangen door de bezoekers en dat was voor de Roosendaalse organisatoren een duidelijk signaal om ook een NJH in Roosendaal te blijven organiseren. De kracht van NJH Roosendaal zit in het gevarieerde aanbod van muziek, dans, tentoonstelling met verhalen en een heuse beleving van hoe het eraan toe ging in de oorlog in de vorm van een Escape Experience. Het is een evenement voor, door en met jongeren.

Nationale Jongerenherdenking: 4 mei in De Kring Roosendaal

Herdenken op 4 mei in De Kring
Voor jongeren is het soms moeilijk om zich voor te stellen hoe het is om te leven in een oorlogssituatie. Ervaar op 4 mei in theater De Kring hoe het eraan toe ging in de oorlog. Het herdenkingsprogramma met dans en muziek wordt gepresenteerd door Guido Spek, in samenwerking met de Gemeente Roosendaal.

  • Aanvangstijd 19.00 uur.
  • Toegang is gratis.


Pop-up expositie in de kleine zaal op 4 mei

In de kleine zaal komen verhalen tot leven in een bijzondere expositie over de Tweede Wereldoorlog en het verhaal van oorlogsveteraan George Marsden staat hierin centraal. De expositie wordt ingericht door Rafaël Philippen.

  • De tentoonstelling is geopend op van 13.30 tot 16.30 uur en in de avond van 18.30 tot 21.30 uur.
  • Toegang is gratis.
Guido NJH

De Vrouwen van Wanten 

Roosendaal Herdenkt ’22 
Als het plots ijskoud wordt, de bommen om je heen vallen of een vuurzee de voortuin bezet, kun je niet anders dan schuilen. Binnen, waar het veilig lijkt. Maar wanneer zet je dan weer eens een stap naar buiten. Op welk moment is het gevaar geweken? En wat laat je dan achter?
 

In deze fysieke en muzikale voorstelling in een camper, word je uitgenodigd bij twee zussen die schuilen. Dat doen ze al een tijdje. Tot één van de twee besluit voor het eerst naar buiten te gaan. De 20 minuten durende voorstelling is op 4 mei tussen 13:00 uur en 22:00 uur te zien in de camper op Kerkstraat 1 (voor de ingang van De Kring). Tickets zijn €5,- en verkrijgbaar bij de camper. Wees er snel bij, elke voorstelling is er plek voor 4 personen.
 

Concept: Romy Rockx & Sofie Simoen-Habets
Regie: Kiki Jaski-Groenteman
Tekst: Senna Pauli
Spel: Bente Van Oers & Sofie Simoen-Habets
Mede mogelijk gemaakt door: Cultuur Verbindt Roosendaal

Nationale Jongerenherdenking logo

CultuurCompaan is regievoerder van de NJH.

Elke editie van de Nationale Jongerenherdenking in Roosendaal wordt vormgegeven door een werkgroep van jonge Roosendalers. Zo wordt het echt een evenement van en voor jongeren. De werkgroep van NJH 2022 bestaat, naast CultuurCompaan als projectleider, uit:

  • Björn Rommens – PR & Communicatie
  • Marlon van den Bergh – Coördinator erfgoed
  • Lara Roovers – algemeen werkgroeplid

 

Bekijk de uitzending van NJH 2021

Doe mee met de interactieve herdenkingsroute door de binnenstad. Eén route op twee manieren te volgen.

Van 1 t/m 15 mei kun je interactieve herdenkingsroutes lopen door het centrum van Roosendaal. De locaties uit de route vertellen samen de verhalen van de Roosendaalse oorlogsgeschiedenis. Je kunt kiezen uit een escaperoute die ongeveer 90 minuten duurt en een verhalenroute die ongeveer 60 minuten duurt. De routes zijn ontwikkeld in samenwerking met Walky Games.

Lees de verhalen