Nationale Jongerenherdenking Roosendaal

Een evenement voor, door en met jongeren

Al meer dan 75 jaar wordt de Nationale Dodenherdenking op dezelfde manier ‘gevierd’. Een samenkomst van mensen bij het lokale herdenkingsmonument voor de traditionele twee minuten stilte. Deze traditie moet zonder enige twijfel behouden blijven; ondanks de groeiende behoefte aan een nieuwe, modernere vorm.

Voor jongeren is het soms moeilijk om zich voorstellen hoe het is om te leven in een oorlogssituatie.

In 2017 is in Rotterdam daarom het initiatief genomen om de Dodenherdenking meer onder de aandacht te brengen bij jonge mensen middels de Nationale Jongerenherdenking. In 2018 vond dit evenement voor de eerste keer óók in Roosendaal en Amsterdam plaats. Die eerste editie werd positief ontvangen door de bezoekers en dat was voor de Roosendaalse organisatoren een duidelijk signaal om ook een NJH in Roosendaal te blijven organiseren. De kracht van NJH Roosendaal zit in het gevarieerde aanbod van muziek, dans, tentoonstelling met verhalen en een heuse beleving van hoe het eraan toe ging in de oorlog in de vorm van een Escape Experience. Het is een evenement voor, door en met jongeren.

Het streven is om rond de 80 jarige bevrijding van Roosendaal weer een dergelijke herdenking te organiseren.

Nationale Jongerenherdenking: 4 mei 2022 in De Kring Roosendaal

Herdenken op 4 mei
Voor jongeren is het soms moeilijk om zich voor te stellen hoe het is om te leven in een oorlogssituatie. Op 4 mei 2022  ervaarden jongeren in theater De Kring hoe het eraan toe ging in de oorlog. Het herdenkingsprogramma met dans en muziek werd gepresenteerd door Guido Spek, in samenwerking met de Gemeente Roosendaal.


Pop-up expositie in de kleine zaal 

In de kleine zaal kwamen verhalen tot leven in een bijzondere expositie over de Tweede Wereldoorlog en het verhaal van oorlogsveteraan George Marsden stond hierin centraal. De expositie werd ingericht door Rafaël Philippen.

Bekijk de uitzending van NJH 2022

Doe mee met de interactieve herdenkingsroute door de binnenstad. Eén route op twee manieren te volgen.

Van 1 t/m 15 mei kun je interactieve herdenkingsroutes lopen door het centrum van Roosendaal. De locaties uit de route vertellen samen de verhalen van de Roosendaalse oorlogsgeschiedenis. Je kunt kiezen uit een escaperoute die ongeveer 90 minuten duurt en een verhalenroute die ongeveer 60 minuten duurt. De routes zijn ontwikkeld in samenwerking met Walky Games.

Lees de verhalen
Vraag het ons

Wil je meer informatie?

Heb je vragen of wil je meer informatie over de Nationale Jongerenherdenking?
Neem dan contact op met: