Opdrachten

Opdracht 1

De tijd staat stil
De naam Ik vergeet je niet refereert aan de bloem vergeet-mij-nietje, een bloem die symbool staat voor trouw en oneindige liefde. Lieflijk en toch taai: een prachtige lentebloem die tegen koude nachten kan en bovendien volgend jaar weer terugkeert. De eerste opdracht ‘De tijd staat stil’ is naar eigen wens in te vullen. Wat past hier goed bij? Denk bijvoorbeeld aan klokken, kleuren, de natuur of teksten/uitspraken die passen bij het thema. Verwerk de ideeën naar eigen wens op het melkpak. Kies één techniek en kies één soort materiaal. Ga bijvoorbeeld een melkpak versieren met alleen maar lapjes stof en lijm of bewerk het melkpak met mooie teksten op wit papier en stiften. Beschilderen of borduren is ook een mogelijkheid.

Voorbeeld opdracht 1

Opdracht 2

De lente komt eraan!
Alles schiet uit de grond en langzaamaan komen de blaadjes weer aan de bomen. De voorjaarsbloeiers worden weer geplant, een prachtig gezicht. Wanneer we allemaal een of meerdere bloemen maken kunnen onze kunstenaars van al die bloemen bij elkaar een mooi kleurrijk bloemengordijn of bloementapijt maken. We dagen jullie uit om aan de slag te gaan. Ga dus eens op zoek in je huis, kijk eens om je heen, waarmee zou je een bloem kunnen maken? Van een zakdoek, oud papier, karton, wol of van een afwasborstel of sponsje. We geven je hieronder een uitgeschreven voorbeeld idee zoals het kan. Maar hoe meer verschillende bloemen hoe liever, dus laat je creativiteit stromen en doe gezellig mee. Alleen en toch samen!

Voorbeeld opdracht 2

Opdracht 3

Contact
Nu we veel thuis zijn bedenken we allerlei vormen om toch maar contact te krijgen met de mensen om ons heen. Wij, de kunstenaars van Ik vergeet je niet, willen graag samen met je aan de slag gaan met het maken van creatieve flessenpost anno 2020. We denken aan kleurrijke versierde flessen met briefjes erin of erop. Op deze briefjes kunnen we een harte kreet, een mooie gedachte, een gedichtje of een grappige boodschap schrijven. We verzamelen alle gemaakte flessen na de corona periode en vormen van alle flessen een groot kunstwerk. Misschien wordt het een eiland, misschien hangen we ze aan bomen, dat is nog een verrassing.

 

Voorbeeld opdracht 3

Opdracht 4

Knuffelen
In deze tijd van veel alleen thuis zijn, is het een groot gemis om niet even een aai over de bol of een terloopse zoen te kunnen geven aan je kind, kleinkind, vriend of vriendin. Door het raam naar elkaar zwaaien is leuk, maar toch heel anders. Daarom hebben wij (de kunstenaars) van Ik vergeet je niet bedacht dat we met elkaar vrolijke kleurrijke knuffels kunnen maken. Al die knuffels bij elkaar staan symbool voor de knuffels die we nu moeten missen. We geven je hieronder een uitgeschreven voorbeeld zoals het kan. Maar hoe meer verschillende soorten sokpoppen hoe liever, dus laat je creativiteit stromen en doe gezellig mee.

 

Voorbeeld opdracht 4

Opdracht 5

Een blik naar buiten

Wanneer ik uit mijn raam naar buiten kijk, bekijk ik de wereld met andere ogen. Ik zie veel meer fietsers, wandelaars en spelende kinderen op straat en tegelijkertijd zie ik ook veel minder dan voorheen. Mijn blik is veranderd. Wat zie jij wanneer je naar buiten kijkt? Wanneer ik naar binnen kijk, zie ik mezelf weer samen m’n familie, samen vieren we feest, ik zie mezelf op vakantie, lekker op een bootje. Deze keer gaan we aan de slag met het maken van Kijkdozen in allerlei soorten, maten en vormen. Je kunt aan de slag met een conservenblik, een emmer, een schoenendoos of een botervlootje.

Voorbeeld opdracht 5

Opdracht 6

Verbinden

Door met elkaar op afstand te werken aan de verschillende opdrachten van “Ik vergeet je niet” zijn we met elkaar verbonden, ook al kennen we elkaar niet. Met deze opdracht gaan we ons aan elkaar voorstellen! We maken een weefwerkstuk. Dit kan op hele diverse manieren, heel precies of juist heel los, klein of heel groot. Laat zien wie je bent! Waar je van houdt, wat je mooi vindt, wat je graag eet….. alles is goed en het wordt altijd mooi, want het zegt wat over jou! We verzamelen alle weefwerkstukken na de corona periode en gaan deze aan elkaar verbinden tot een groot kunstwerk.

Voorbeeld opdracht 6

Opdracht 7

Woorden van wijsheid

In deze opdracht laten we ons inspireren door Delfts blauwe tegeltjes met hun mooi gedecoreerde versieringen, wijsheden en spreuken. Echter wij maken geen Delfts blauw maar Roosendaals rood! Roosendaals rood staat symbool voor de Brabantse vlag, de rode roos van Roosendaal maar vooral staat Roosendaals rood symbool voor kracht en moed. We gaan aan de slag met woordkunst. Welke teksten, uitspraken of acties hebben in de afgelopen tijd bij jou een glimlach op je gezicht getoverd? Op een stukje karton tekenen, stempelen, plakken of schilderen we met rode verf een decoratieve rand. In het midden schrijven we een gedachte, een kort gedichtje of een spreuk.

Voorbeeld opdracht 7

Opdracht 8

Geluid in beweging

Is het je opgevallen dat wanneer je je ogen dicht doet, geluiden beter hoorbaar zijn? De afgelopen tijd was het buiten opvallend stil, maar tegelijkertijd hoorde je misschien extra veel. Denk aan de vogels en het ritselen van de bladeren. Met opdracht 8 maak je je eigen ‘geluidsmobile’ aan de hand van materialen die je om je heen kunt vinden. Je mobiel mag 1 cm tot 1 meter lang zijn. De kunstenaars hangen uiteindelijk alle gemaakte werkstukken bij elkaar, zodat ze één grote mobile vormen. De wind zorgt voor beweging. Is er geen wind, dan zorgen we zelf voor beweging. Met onze ogen dicht kunnen we dan luisteren naar het geluid van ons allen samen.

Voorbeeld opdracht 8

Opdracht 9

Ik vergeet je niet

We maken een lange Ik vergeet je niet-feestslinger, gemaakt van allemaal tassen aan elkaar verbonden. Op de slinger zien we de namen van alle deelnemers van dit project. Bij de eindpresentatie verbindt deze slinger als een rode draad alle gemaakte kunstwerken van eerdere opdrachten aan elkaar. Alle deelnemers ontvangen van onze kunstenaars nogmaals een linnen tasje. Dit tasje ga je bewerken en versieren. Alle versierde tasjes vormen uiteindelijk de basis van de slinger.

Voorbeeld opdracht 9