Nationale Jongerenherdenking Roosendaal

Al 75 jaar wordt de Nationale Dodenherdenking op dezelfde manier ‘gevierd’. Een samenkomst van mensen bij het lokale herdenkingsmonument voor de traditionele twee minuten stilte. Deze traditie moet zonder enige twijfel behouden worden; ondanks de groeiende behoefte aan een nieuwe, modernere vorm. Met name jongeren kunnen zich moeilijk voorstellen hoe het is om te leven in een oorlogssituatie. In 2017 is vanuit Rotterdam daarom een initiatief in beweging gekomen om de Dodenherdenking meer onder de aandacht te brengen bij jonge mensen middels de Nationale Jongerenherdenking (NJH). In 2018 vond dit evenement voor de eerste keer óók in Roosendaal en Amsterdam plaats. Die eerste editie werd positief ontvangen door de bezoekers en dat was voor de Roosendaalse organisatoren een duidelijk signaal om ook in 2019 een NJH in Roosendaal te organiseren, welke dankzij het diverse aanbod van muziek, dans, tentoonstelling en een heuse beleving van hoe het er aan toe ging in de oorlog dankzij een Escape Experience ook enorm positief werd ontvangen door het publiek.

CultuurCompaan is hoofdaanvoerder binnen de organisatie van de Nationale Jongerenherdenking in Roosendaal, facilitair ondersteund door De Kring Roosendaal. Het evenement wordt verder vormgegeven door een werkgroep die bestaat uit jonge Roosendalers afkomstig uit de Jongerenraad Roosendaal en Stichting JONG! Theater. De hoofdact van 2020 zou worden vormgegeven door Theaterwerkplaats Tiuri.

Vanwege de coronamaatregelen die het kabinet gesteld heeft, kan de derde editie van de Nationale Jongerenherdenking dit jaar helaas niet doorgaan.

Hoofdorganisator CultuurCompaan, gesteund door Theater De Kring, Jongerenraad Roosendaal, Stichting JONG! Theater en met als hoofdact Theaterwerkplaats Tiuri, heeft besloten alle plannen door te schuiven naar volgend jaar.

Terugblik Nationale Jongerenherdenking 2019

Aftermovie

Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws