Nationale Jongerenherdenking 2021

Vanwege Covid-19 kan een fysieke Nationale Jongerenherdenking Roosendaal zoals we deze normaal gesproken organiseren helaas niet doorgaan. Waar er is besloten om in 2020 een jaartje over te slaan, vieren we de Nationale Jongerenherdenking Roosendaal dit jaar digitaal én fysiek. We organiseerden dit namelijk via een uitzending op ZuidWestTV op dinsdag 4 mei en met interactieve herdenkingsroutes van zaterdag 1 tot en met zondag 30 mei. 

Online Jongerenherdenking

In samenwerking met de Gemeente Roosendaal en ZuidWestTV organiseerden we op dinsdag 4 mei een online herdenking tussen 19.15 en 20.15 uur. Voorafgaand aan de live uitzending van de officiële herdenking bij het oorlogsmonument in de Parklaan in Roosendaal verzorgden wij een speciale herdenkingsoptreden met dans en muziek, gepresenteerd door acteur Guido Spek.

Het optreden bestond uit:

  • Twee dansers van Theaterwerkplaats Tiuri dansen ‘Niemand is een eiland’, opgenomen in de Sint Jan
  • De jonge Bergse zangeres Berber Dietvorst die zichzelf begeleide op piano
  • Een bijdrage van Guido Spek

Daarna volgde het officiële herdenkingsmoment bij het oorlogsmonument in de Parklaan in Roosendaal. Het programma bij het oorlogsmonument bestond uit speeches, het Taptoesignaal door de jonge Roosendaalse trompettist Jim Wildhagen, de bekende twee minuten stilte, het Wilhelmus door muzikanten van Muziekvereniging Roosendaal en kranslegging door de familie van oorlogsslachtoffers, de burgemeester, het Korps Commandotroepen, basisschool De Singel, Oranjestichting Roosendaal namens de Engelse bevrijders, verenigingen oud-militairen, politie en brandweer. Verder was er muziek van de jonge Roosendaalse zangeres Ellece (Emily van Elleswijk), dans gefaciliteerd door Roosendaal Danst, en afsluitend een gedicht van de stadsdichter Babette van Rijt – de Wijs. Het Korps Commandotroepen verzorgden tijdens de herdenking een erewacht bij het oorlogsmonument.

De uitzending terugkijken?
Kijk hieronder de video van de digitale Jongerenherdenking en de video van de Dodenherdenking Roosendaal.

Interactieve herdenkingsroutes

Om trouw te blijven aan de elementen beleving, educatie en kunst bieden we in de 2021 editie twee gratis interactieve herdenkingsroutes aan. Omdat we qua beleving nu geen fysieke Escape Experience kunnen aanbieden, hebben we een herdenkingsroute met een escapespel ontwikkeld in samenwerking met Walky Games. Voor de elementen educatie en kunst hebben we een herdenkingsroute met verhalen en beelden ontwikkeld. De jongeren van het Jongerenatelier hebben de kunstzinnige, visuele invulling van de route voor hun rekening genomen. De verhalen zelf zijn geschreven door onze coördinator Erfgoed, Marlon van den Bergh. De verhalen zijn gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen en waren te beluisteren tijdens het lopen van de route. Alle verhalen zijn, met de toestemming van de nabestaanden, zorgvuldig herschreven tot dagboekverhalen.

De herdenkingsroutes zijn nog te lopen t/m zondag 30 mei!

Download de app Loquiz

Om de routes te kunnen lopen moet je de (gratis) app ‘Loquiz’ op je telefoon hebben staan. Deze kun je downloaden via de Google Play Store of de Apple App Store. Daarna start je een herdenkingsroute via een QR-code. Op de ramen van De Kring en de VVV kom je posters tegen waar je deze QR-codes kunt scannen. Je kunt ze ook altijd terugvinden verderop deze pagina of op onze Facebook en Instagram pagina.

Beide routes lopen door het centrum van Roosendaal en de locaties uit de routes vertellen samen de verhalen van de Roosendaalse oorlogsgeschiedenis. De escaperoute duurt ongeveer 90 minuten en de verhalenroute duurt ongeveer 60 minuten.

Spelregels

Van zaterdag 1 mei tot en met zondag 30 mei kun je de herdenkingsroutes lopen. De routes komen langs belangrijke locaties uit de Roosendaalse oorlogsgeschiedenis. De herdenkingsroutes worden gratis aangeboden.

Ben je met twee of meer personen (afhankelijk van wat is toegestaan volgens de dan geldende coronamaatregelen), dan heb je maar één telefoon nodig om in te loggen in de spelomgeving via Loquiz.

Bij de escaperoute raden we aan de notitieapp op een telefoon te gebruiken of pen en papier mee te nemen. Ook kun je onze flyer downloaden.

De herdenkingsroutes zijn twee losse routes. Je kiest via (onderstaande) QR-codes of je de escaperoute volgt of de verhalenroute wilt volgen. Je kunt de QR-codes van te voren printen, opzoeken op deze pagina of onze social mediakanalen en scannen vanaf een andere telefoon of de posters met QR-codes bij De Kring, VVV en bibliotheek scannen.

Vergeet aan het einde van de escaperoute niet jouw overwinningsfoto te maken. Delen en taggen mag altijd met @njhroosendaal of #NJHRoosendaal!

Vragen? Stuur ons een berichtje via Facebook of Instagram!

Oorlogsverhalen teruglezen

Lees hier alle oorlogsverhalen, die de basis vormen voor de herdenkingsroute.
Na 30 mei kun je op ons YouTubekanaal de ingesproken verhalen terugluisteren.

Alle verhalen zijn gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen. Benieuwd naar de bronvermelding van de verhalen? Klik dan hier.
Bij de verhalen horen ook zwart-wit foto’s, ingekleurd door het Jongerenatelier. Benieuwd naar die kunstwerken? Klik dan hier.

Deze editie wordt mede mogelijk gemaakt door: