Nieuw educatief aanbod voor scholen van Theaterwerkplaats Tiuri

Productie van het professionele reisgezelschap Compagnie 21

over JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN

JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN gaat over twee mensen die samen de wereld willen ontdekken. De wereld om hen heen die alsmaar blijft draaien. In hoeverre kunnen jij en ik de wereld bepalen? Zonder dat we teveel bezig zijn met alle anderen om ons heen. Het duet laat zien dat mensen altijd zullen verschillen, net zoals zij altijd zullen overeenkomen. Soms verwarrend, maar meestal geïnteresseerd en liefhebbend. En wat we het meeste liefhebben zijn juist de dingen die door ons heen stromen. In de wereld, in jou en in mij.

De makers

JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN is de nieuwe productie van Compagnie 21 – het professionele reisgezelschap van Theaterwerkplaats Tiuri. Na een succesvolle tour langs de grote theaterzalen van Nederland (waaronder het Holland Dance Festival) met de productie No Bodies, kiest het gezelschap nu voor een intiemer duet. Onder leiding van huischoreograaf Jordy Dik gaan de twee dansers de lijfelijke ontmoeting aan. Jordy Dik is onlangs genomineerd voor de Innovatieprijs van de Nederlandse Dansdagen 2022, mede naar aanleiding van zijn werk bij Compagnie 21. Jordy’s choreografieën zijn eerlijk, hebben een poëtische beeldtaal en zetten aan tot een menselijkheid die het publiek tegelijkertijd verwart, omhelst en bevrijdt.

Compagnie 21 laat als gezelschap haar artistieke producten ontstaan door organische vondsten tijdens eerdere processen, zodat we blijven afstemmen op de mensen om wie het gaat: onze bijzondere en authentieke performers. Daarnaast zetten we graag mensen op het toneel die daar anders niet vanzelfsprekend (samen) zouden staan. Margriet Jacobs is een danseres met het syndroom van Down, die al meer dan tien jaar wordt opgeleid bij Theaterwerkplaats Tiuri. Margriet liet in No Bodies een hoge mate van theatrale urgentie en fysiek bewustzijn zien. Dit werd opgemerkt door de professionele danswereld. Hiermee ontwikkelt zij zich tot een boegbeeld van een inclusiever Nederland en doorboort zij de schotten van de samenleving met expressie en liefde. Tegenover Margriet staat de vijfenvijftigjarige danseres Andrea Beugger. Zij heeft gewerkt met gezelschappen als Krisztina de Chatel, Panama Pictures, Danstheater Aya en zit al ruim dertig jaar in het vak. Zij kan als geen ander inspelen op de kansen die haar medeperformers geven zonder haar eigenheid, theatrale expressie en speelsheid te verliezen. Zet deze twee bijzondere performers tegenover elkaar en wat overblijft is de mens zonder filter met een hoop liefde omhult.

Oene van Geel, die al ruim twee decennia aan de top van de Nederlandse jazzmuziek staat, heeft voor dit duet de muzikale compositie vormgegeven. Geboren vanuit improvisatie zijn de klanken een leidraad geworden voor de reis die het duet aflegt. Het sprekende decor zorgt ervoor dat het publiek om de dansers heen zit en dat de wereld tussen het tweetal een sluitend geheel vormt. In die verkleinde wereld wordt de metaforische spiegel opnieuw voorgehouden. Ditmaal wat zachter, maar met dezelfde richting. Recht naar het hart.

Belevingsworkshop na de voorstelling

Na het zien, ervaren en voelen van de choreografie JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN is er een belevingsworkshop met de leerlingen.

De choreograaf en dansers reflecteren kort op het duet en vragen vervolgens de leerlingen de witte balletvloer op die zij herkennen als onderdeel van het decor. Zo stappen zij letterlijk in de wereld van de dansers. Op het moment dat de leerlingen de vloer aanraken, begint de workshop. Het doel is iedere leerling in beweging te krijgen. Zodat de leerlingen ontdekken dat elke beweging dans kan zijn en wij als mensen door het leven dansen. In de workshop beleven we de gevoelswaarde en emotie die door dans wordt opgeroepen en geven hier uitdrukking aan.

De leerlingen worden geleid door de klanken van de muziek, een essentieel onderdeel van het duet en de workshop. Ze krijgen ook een stuk uit de choreografie aangeleerd door de dansers. Door samen en op eigen wijze te dansen ontstaat er een betekenisvolle ontmoeting. Met jezelf en met alle anderen om jou heen. Waardoor ‘jij en ik’ een nieuwe betekenis krijgen.

Praktische informatie

Voor bovenbouw PO, SO en SBO en onderbouw VO en VSO:
  • Duur duet + workshop 1 uur / voorbereiding voor opbouw 1,5 uur
  • Aantal leerlingen max. 30
  • Ruimte gymzaal of speelzaal voor een balletvloer van 7 x 7m

 

Heb je interesse, maar wil je eerst meer weten over praktische zaken en prijs? Neem dan contact op met Yfje van der Pas, coördinator educatie, via yfjevanderpas@theatertiuri.nl.

Credits ‘JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN’

concept & choreografie Jordy Dik | co-choreografie & training Loura Sita van Krimpen | dansers Margriet Jacobs & Andrea Beugger | componist Oene van Geel | muzikanten Oene van Geel & Charlotte Basalo | kostuumontwerp Lian Verhoeven | techniek Frank de Mönnink | video Dammes Kieft | productie Linda Schrik | productie-assistent Anneleen Huijsmans | coördinator educatie Yfje van der Pas | artistiek klankbord Bas Roijen