Nationale Jongerenherdenking Roosendaal

Geef de traditie van herdenken door

Al meer dan 75 jaar wordt de Nationale Dodenherdenking op dezelfde manier ‘gevierd’. Een samenkomst van mensen bij het lokale herdenkingsmonument voor de traditionele twee minuten stilte. Deze traditie moet zonder enige twijfel behouden blijven; ondanks de groeiende behoefte aan een nieuwe, modernere vorm.

Voor jongeren is het soms moeilijk om zich voorstellen hoe het is om te leven in een oorlogssituatie.

In 2017 is in Rotterdam daarom het initiatief genomen om de Dodenherdenking meer onder de aandacht te brengen bij jonge mensen middels de Nationale Jongerenherdenking. In 2018 vond dit evenement voor de eerste keer óók in Roosendaal en Amsterdam plaats. Die eerste editie werd positief ontvangen door de bezoekers en dat was voor de Roosendaalse organisatoren een duidelijk signaal om ook een NJH in Roosendaal te blijven organiseren. De kracht van NJH Roosendaal zit in het gevarieerde aanbod van muziek, dans, tentoonstelling met verhalen en een heuse beleving van hoe het eraan toe ging in de oorlog in de vorm van een Escape Experience. Het is een evenement voor, door en met jongeren.

Nationale Jongerenherdenking 2021: coronaproof en volledig digitaal

Voorgaande edities van de Nationale Jongerenherdenking Roosendaal (NJH) vonden plaats in theater De Kring. Vanwege corona hebben we de NJH 2021 in aangepaste vorm aangeboden. Naast een uitzending op ZuidWest tv en Facebook op dinsdag 4 mei (zie hieronder), ontwikkelden we in samenwerking met Walky Games twee interactieve herdenkingsroutes die aan de hand van een app te lopen waren in de hele maand mei. In samenwerking met de Gemeente Roosendaal en ZuidWestTV organiseerden we op dinsdag 4 mei een online herdenking. Voorafgaand aan de live uitzending van de officiële herdenking bij het oorlogsmonument in de Parklaan in Roosendaal werd ons vooraf opgenomen programma uitgezonden. Een herdenkingsprogramma met dans en muziek, gepresenteerd door acteur Guido Spek.

Guido NJH

Bekijk de uitzending van NJH 2021

Naast de tv-uitzending hebben we een herdenkingsroute door de binnenstad uitgestippeld die men aan de hand van een app op twee manieren kon lopen.

Samen met Walky Games hebben we de route op twee manieren vormgegeven. In de verhalenroute hebben jongeren van het Jongerenatelier de visuele invulling in de app voor hun rekening genomen. Daarnaast hebben we een escaperoute ontwikkeld, waarbij de deelnemers bij elke stop in de route een vraagstuk moesten oplossen in de app om uiteindelijk te kunnen ‘uitbreken’. De verhalen die werden verteld, zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen.

Lees de verhalen
Nationale Jongerenherdenking logo

CultuurCompaan is regievoerder van de NJH.

Elke editie van de Nationale Jongerenherdenking in Roosendaal wordt vormgegeven door een werkgroep van jonge Roosendalers. Zo wordt het echt een evenement van en voor jongeren. De werkgroep van NJH 2022 bestaat, naast CultuurCompaan als projectleider, uit:

  • Björn Rommens – PR & Communicatie
  • Marlon van den Bergh – Coördinator erfgoed
  • Lara Roovers – algemeen werkgroeplid

 

Vraag het ons

Wil je graag meer informatie?

Heb je vragen over de Nationale Jongerenherdenking Roosendaal? Ben je bijvoorbeeld een jonge Roosendaler, zit je op de middelbare school en lijkt het je wat om mee te denken over de invulling van de aankomende editie? Neem dan contact op met: